Vad är basaren?

I slutet av november är det återigen dags för den traditionella skandinaviska julbasaren, närmare bestämt söndagen den 25 november i Salón de los Tapices på Hotel Meliá Castilla i Madrid.

Här kan man avsmaka utsökta skandinaviska delikatesser av olika slag och prova god hemgjord glögg. Vackert julpynt och nordiska produkter finns att inhandla likväl som lotter till tombolan och det stora jullotteriet. Det blir stämningsfullt när Luciatåget gör sitt intågande och efteråt får de allra minsta möjlighet att hälsa på tomten.

Initiativet
Basaren är en livlig och stämningsfylld tillställning, vars förberedelser pågår under större delen av året och så snart den är över börjar planeringen inför nästa.

Men hur gick det till vid starten? Genom att titta i gamla album och bokslut ser vi att julbasaren startades för över sextio år sedan. Det var således i mitten på 50-talet som några initiativrika kvinnor från Danmark, Finland, Norge och Sverige samlades och bildade “el Comité de las Damas Escandinavas”, en separat kommission inom den Skandinaviska klubben.

Deras motivation var, att genom förberedning och försäljning av för nordbor typiska maträtter, sötsaker och dekorationer kunna få ihop ett netto, som sedan oavkortat skulle gå till hjälporganisationer i Madrid. På den tiden var det förstås inte lätt att organisera en tillställning av den här typen. Sortimentet ute i handeln för att kunna ta fram ett traditionsenligt nordiskt julbord var klart begränsat.

Från 1962 har det sparats en prislista där en påse lakritsbåtar kostade 30 pesetas, två bitar matjesfiléer 40 pesetas, ett paket knäckebröd 30 pesetas, medan en liten knippa dill kostade 80 pesetas.

Träffpunkt
De första åren samlades man i en liten lokal på calle Los Madrazo men basaren växte snabbt, det blev trångt och man flyttade till Hotel Suecia och senare till det kända diskoteket Pachas lokaler. För 20 år sedan insåg man att ännu större ytor behövdes för de omkring 1500 besökarna och valet föll på Hotel Meliá Castilla.

Organisation
Rent organisatoriskt har basaren en koordinator för varje nordiskt land och som inbegriper totalt omkring femtio volontärer. Under själva basardagen ställer ytterligare många solidariska medarbetare i alla åldrar upp.

Mottagare
Redan från början har det varit ett absolut krav enligt kommissionens stadgar att nettovinsten skulle överlämnas till behövande i Madrid med omnejd, en garanti för att med säkerhet veta att pengarna kom i rätta händer.

Det finns en notering från 1956 att 5.000 pesetas hade överlämnats till las Damas Apostólicas del Sagrado Corazón de Jesús och 1968 hade utdelningen till nunneordern fördubblats till 10.000 pesetas. Med åren ökade nettoinkomsterna från julbasaren och det blev allt fler organisationer som kunde få vårt stöd.

Klicka här för att se listan på mottagare för år 2013.

Sponsorer
Det vore helt omöjligt att organisera denna välgörenhetsbasar utan den solidariska hjälp som en rad nordiska och spanska företag samt privatpersoner visat i form av generösa donationer av pengar, produkter och tjänster.
Ett stort varmt tack till alla!

Paloma Hellman
Koordinator – Basarkommittén

Inlägget finns också på: Spanska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.